neoficiální stránky o městě Plzeň
a jeho občanech

Kultura v Plzni

Kam za kulturou v Plzni

V Plzni se koná během roku řada kulturních akcí a tato západočeská metropole nabízí mnoho příležitostí, jak si užít umění a zábavu v každém věku. Stala se Evropským hlavním městem kultury 2015, což možnosti ještě rozšířilo. Za divadlem a hudbou můžete vyrazit do Divadla J. K. Tyla, Divadla Alfa a Plzeňské filharmonie. Divadlo pod Lampou poskytuje šanci začínajícím a menším tuzemským i zahraničním kapelám představit se veřejnosti. Plzeňské kluby nabízí zábavu i hudební program různých žánrů, k nejznámějším patří Jazz Rock Café, Buena Vista a Zach´s Pub. Velká synagoga je největší synagogou v ČR a třetí největší na světě, v jejím interiéru se konají výstavy a koncerty. Středověké plzeňské podzemí rozhodně stojí za návštěvu, a to za každého počasí. K velkým lákadlům v Plzni patří prohlídka pivovaru a Pivovarského muzea. I díky tomu, že se v Plzni „narodili“ Spejbl a Hurvínek, nachází na hlavním náměstí Muzeum loutek. V bývalých továrních halách plzeňské Škodovky sídlí Techmania Science Center s interaktivními exponáty pro návštěvníky každého věku.

Tradiční akce

Festival světla (18. -19. 3.2016)- romantická noční Plzeň osvícená světelnými instalacemi a videomappingem.
Smetanovské dny (2. - 24. 3. 2016)- mezinárodní festival vážné hudby pořádaný Plzeňskou filharmonií.
Finále Plzeň (15. - 21. 4. 2016)- festival české a slovenské filmové tvorby.
Slavnosti svobody (5. – 8- 5. 2016)- tradiční připomínka konce druhé světové války.
Mezinárodní folklorní festival CIOFF (8. - 12. 6. 2016)- představení českých i zahraničních folklorních souborů.
Divadelní léto pod Plzeňským nebem (2. - 26. 7. 2016)- divadelní festival s kulisami historického centra města.
Živá ulice (červenec - srpen 2016)- multižánrový festival s hudebním a divadelním programem na několika scénách v centru Plzně.
Letní barokní festival (červenec - srpen 2016)- festival, který oživí kulturními akcemi barokní památky.
Slunce ve skle (17. 9. 2016)- festival minipivovarů v Černicích.
Pilsner Fest (1. 10. 2016)- oslavy uvaření první várky ležáku Pilsner Urquell s hudební přehlídkou.
Treffpunkt (13. - 15. 10. 2016)- přehlídka česko-bavorské kulturní spolupráce.
Vánoční trhy (26. 11. - 23. 12. 2016)

Kulturní centra

Měšťanská beseda - v této besedě se ročně koná okolo 2000 akcí a festivalů. Patří společně s Kinem Beseda a secesní kavárnou tradičně k nejvýznamnějším kulturním centrům Plzně již přes 100 let.
Divadlo pod lampou - divadlo v podobě hudebního klubu vzniklo roku 1990 a dává prostor nekomerčním kulturním aktivitám v oblasti divadla, hudby a filmu.
Kulturní dům Peklo - tento kulturní dům disponuje velkým sálem s výbornou akustikou. Pořádají se zde konference, plesy i koncerty.
Dům hudby - tento prostor žije hudbou a umění celý den, slouží i pro výuku Konzervatoře Plzeň.
Papírna - kulturní centrum Papírna se nachází v industriálních prostorech bývalé papírny na Slovanech.
Techmania Science Center - unikátní centrum se stovkami interaktivních exponátů, které baví děti a dospělé i při opakovaných návštěvách.

Festivaly

Finále Plzeň - filmový festival a soutěžní přehlídka konaná v dubnu. Mezinárodní odborná porota hodnotí nejlepší projekty Zlatým ledňáčkem.
Živá ulice - letní festival v ulicích centra Plzně přinášející živou hudbu a divadlo na pódiích pod širým nebem.
Slavnosti svobody - v květnu si Plzeň každoročně připomíná osvobození americkou armádou roku 1945. Jde o několikadenní oslavy s bohatým kulturním programem.
Pilsner Fest - začátkem října se v Plzni připomíná výročí uvaření první várky světoznámého ležáku Pilsner Urquell ve formě zajímavého hudebního programu.